77 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в град София

Народните обичаи оживяват: Игнажден във 2. клас

14 декември /сряда/ бе много специален за учениците от 2. клас – денят бе бял от снега, с добри помисли... и с аромат на игнажденска питка. Заедно със своите учителки г-жа Марина Сербезова и г-жа Диана Симеонова второкласниците пресъздадоха народния обичай на празника Игнажден.

Игнажден, 20 декември, дава началото на коледните и новогодишните празници. Според българската народна традиция на този ден започват родилните мъки на света Богородица и затова коледарите пеят: „Замъчи се Божа Майка от Игнажден до Коледа“. Характерен за празника е обичаят полазване - по това, кой човек-полазник първи влезе в дома, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

Полазникът от 2. клас нарече за нашето училище: „Да пази Бог от лошото, да дава вяра! И нека здравето да е навеки с Вази!“. Нека благопожеланието се сбъдне в тази и всички години занапред!

Учениците, хванати ръка за ръка,  запяха песен, посветена на светлия празник, а след това похапнаха от ароматната игнажденска питка.

Игнажен предстои – нека всички отворим домовете и сърцата си за доброто и любовта! Светли празници!

Този български ден, тоя вихър небесен,
дето слънце и обич в очите ни ражда
и отваря врати на доброто - със песен
да прелива кураж… Тоя празник Игнажден!