77 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Основно училище в град София

Народните обичаи оживяват: Кукерски игри в 4. клас

Още един стар български обичай, интересен... и безкрайно забавен за децата, оживя в училищния музей "Миналото" на 77 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град София. На 16 декември /петък/ всички ученици от 4. клас бяха включени в пресъздаването на кукерски игри, които са популярна част от новогодишните празници в страната. 

Представянето на четвъртокласниците включваше предоставяне на информация за самите кукери и кукерски игри, семейство с домакини, очакващи идването на маскираните същества, кукерски танци и наричания, даруване, традиционно българско хоро за завършване на обучая. Част от учениците бяха облечени в традиционни български носии, а самите кукери - в кукерски костюми, с маски и със звънци за прогонване на злите сили. Децата направиха маските си заедно със своите родители вкъщи като така всяка маска стана уникална и със своя собствена история. Самите маски са текущо представени на изложба в сградата на училището ни.

Децата представиха обичая в присъствието на родители и г-н Огнян Халембаков, директор на училището, който поздрави и благодари на учениците за страхотното представяне. На път за своята класна стая след ритуала, водещи, домакини и кукери посетиха и класната стая на най-малките ученици в училището от 1. клас, за да се представят, разкажат повече за обичая и направят наричания за здраве и успехи през следващата нова година.